понеділок, 30 листопада 2015 р.

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

І знати про це повинен кожен, бо:
- Україна – одна з перших в Європі за темпами поширення ВІЛ-інфекції,
- щоденно діагноз ВІЛ ставлять ще 58 українцям,
- більшість людей, інфікованих ВІЛ – це молодь від 15 до 25 років.
В 1988 році Генеральна Асамблея виразила свою глибоку стурбованість тим, що синдром набутого імунодефіциту (СНІД) придбав масштаби пандемії. 
Відзначаючи, що Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила 1 грудня 1988 року Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом, Асамблея підкреслила важливість належного проведення цього Дня . 
Сьогодні понад 41 мільйон чоловік живуть, будучи інфіковані ВІЛ/СНІДом. Найбільше від цього найнебезпечнішого захворювання у Європейському Союзі й країнах, що із ним граничать, страждає молодь.
 
Нещодавно були оприлюднені дані досліджень, проведених фінансованої Європейським Союзом структурою "ЄВРОВІЛ". Вони показують, що число людей з діагнозом ВІЛ постійно росте.

Довідка

Коли людина заражається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), вірус починає руйнувати імунну систему, яка відповідає за захист організму перед хворобами. Людина, що живе з ВІЛ, може виглядати і відчувати себе добре впродовж багатьох років і навіть не знати, що вона інфікована. Потім імунна система уражається настільки, що людина стає вразливим для багатьох інфекційних хвороб. Виявити ВІЛ в організмі можна приблизно через 25 днів – три місяці після зараження за допомогою спеціального аналізу крові, що виявляє антитіла до вірусу. Цей період після зараження і до появи антитіл до ВІЛ у крові називається “періодом вікна”.

ВІЛ та СНІД – не одне й те саме. ВІЛ – це вірус, що вражає імунну систему, а СНІД – це комплекс захворювань, які виникають у людини з ВІЛ на фоні низького імунітету. Людина, що живе з ВІЛ, з часом може почати хворіти частіше, ніж звичайно. Власне, хвороба СНІД (Синдром набутого імунодефіциту) зазвичай виникає через кілька років після зараження ВІЛ, коли у людини розвиваються одне або декілька дуже серйозних захворювань.

Єдиний спосіб з’ясувати присутність ВІЛ в організмі – провести спеціальний аналіз крові на ВІЛ.

Немає коментарів:

Дописати коментар